Semi naked herfst taartje:


Het is alweer november en ik heb al een tijdje in mijn hoofd om een herfsttaartje te maken. Ik bedacht dat ik daar nu toch wel mee op moet schieten, we zijn ondertussen alweer op de helft van de herfstperiode. De pepernoten liggen al lang in de winkel en binnenkort komen de kerstballen en lampjes er ook weer aan te pas. We hebben al plannen voor het Sinterklaasfeest. Maar eerst wil ik toch nog even dit herfsttaartje maken.
Het wordt een klein taartje met heerlijke vullingen. Bij herfst denk je aan appeltjes en kaneel. Maar ook aan bruine en oranje kleuren. In dit geval heb ik een biscuittaartje gemaakt. Met daar in twee heerlijke vullingen, die wat mij betreft wel een beetje bij de herfst passen. Het wordt een soort semi-naked cake. Dat is een soort naked cake, maar dan mét een dun laagje botercrème erover. Zodat je de cakelagen er een beetje doorheen ziet. Verder weer een mooie drip-rand en herfstdecoratie, gemaakt met rolfondant in verschillende kleurtjes. Al met al is het een schattig, en lekker taartje geworden! Lekker voor op een zondag, eerst een herfstwandeling maken in het bos en daarna lekker thee drinken met een stukje herfsttaart! Yum!
Benodigdheden:
Voor het biscuittaartje:
- 5 gesplitste eieren
- 110 gram suiker
- 100 gram bloem
- snufje zout
- 15 gram custardpoeder
- 20 gram gemalen amandelen
- springvorm van 20 cm doorsnee
Voor de vullingen:
Voor de banketbakkerscrème:
- 125 ml verse melk
- 15 gram custardpoeder
- 15 gram fijne tafelsuiker
- 1/2 vanillestokje
- 100 ml crème fraîche
- 2 eetlepels witte basterdsuiker
Voor de appelvulling:
- 3 appeltjes, liefst goudrenetten (als de appels groot zijn, is 2 stuks genoeg)
- Twee flinke eetlepels rozijnen
- een beetje kaneel
- een theelepel citroensap
- een schep suiker
- 2 blaadjes gelatine
Voor de botercrème:
- 200 gram margarine of boter
- 380 gram suikerbakkerspoeder
- 1 eetlepel melk
- 3 theelepels smaakstof appeltaart
Voor de afwerking:
- 90 ml slagroom
- 135 ml smeltchocolade
- spuitzakje voor de drip
- verschillende kleuren rolfondant voor het maken van herfstdecoratie
- Je begint eerst met het maken van het biscuittaartje. Dit keer maak je dat met een klein beetje custardpoeder en wat gemalen amandelen voor een extra lekker smaakje.
- Splitst de eieren en klop de eiwitten in een schone kom tot ze stijve pieken vormen.
- Voeg dan de suiker toe en klop nog een paar minuten door. Zet de mixer dan uit en roer met een siliconen spatel het eigeel er door.
- Zeef de bloem, de custardpoeder en de gemalen amandelen. Voeg dit bij elkaar en voeg dan beetje bij beetje toe aan het eimengsel. Spatel dit erdoor.
- Vul dan de ingevette springvorm ermee. Bak dit op 175 graden in circa 20-25 minuten gaar. Controleer even met een prikker of de binnenkant gaar is.
- Ondertussen kan je aan de slag met je vullingen. Begin met de banketbakkerscrème, die moet namelijk nog afkoelen en opstijven.
- Maak een papje van een klein beetje melk met de custardpoeder. Breng dan de rest van de melk met de suiker bijna aan de kook (liever geen vel erop, gebeurt dat toch, dan even door de zeef gieten). Haal van het vuur, schenk een klein beetje bij het papje en giet dan alles terug in de pan. Breng alles weer aan de kook en laat het een paar keer 'blub' zeggen.
- Giet het mengsel dan op een plat bord en bedek het met plastic folie. Zodat er geen vel op kan komen. Laat afkoelen. Klop vervolgens de crème fraîche los met de basterdsuiker. Voeg er de banketbakkersroom beetje bij beetje aan toe. Klop nog even goed door. Laat dit een beetje stevig worden in de koelkast.
- Voor de fruitvulling begin je met de appeltjes te schillen. Als het grote appels zijn, dan heb je aan twee stuks genoeg. Snijd ze in kleine blokjes en doe ze in een steelpan. Voeg de geweekte rozijnen toe. Verder een scheutje citroensap, wat kaneel en een beetje suiker. Voeg op het laatst nog een klein beetje Rum aroma van Dr Oetker (gekocht bij Albert Heijn).
- Zet dit op het vuur met een scheutje water. Laat dit ongeveer 10 minuutjes pruttelen op een zacht vuur. Roer het regelmatig een beetje door. Het moet geen appelmoes worden, de appelstukjes moeten dus niet helemaal zacht worden.
- Week de gelatine ondertussen 10 minuten in koud water. Knijp dit daarna uit. Haal dan het pannetje met de appelvulling van het vuur. Laat dit ongeveer 1 minuutje staan en los dan de blaadjes er in op. Roer goed zodat je er zeker van bent dat ze goed opgelost zijn. Zet dit in de koelkast om stevig te worden.
- Maak dan de botercrème zoals aangegeven in dit recept.
- Dan gaan we het taartje vullen en afwerken: zaag het biscuittaartje twee keer door, liefst met een dubbele taartzaag. Leg de onderste laag op een taartkartonnetje. Vul een spuitzak met de botercrème en spuit een 'dijkje' van botercrème op deze laag. Vul deze laag dan met de appelvulling. Leg hier de tweede biscuitlaag bovenop. Spuit ook hier weer een dijkje ofwel ring van botercrème. Hierdoor blijft de vulling mooi binnen en het helpt ook tegen het 'inzakken' van het taartje. Vul deze laag met de banketbakkerscrème. Dan de derde laag biscuit er op.
- Smeer af met de rest van de botercrème, maar dan wel zo dun, dat je de biscuitlagen er nog doorheen kun zien. Dit wordt ook wel "semi naked" genoemd.
- Zet dit een poosje in de koelkast om een beetje stevig te worden.
- Als de botercrème erop zit, is het tijd voor de driprand! Breng hiervoor 90 ml verse slagroom bijna aan de kook. Breek de chocolade in een kommetje en giet daar de hete slagroom overheen. Niet meteen roeren! Laat even een tijdje staan en meng dan de inmiddels gesmolten chocolade door de slagroom. Als de chocolade niet helemaal oplost, kun je de kom nog even 'au bain marie' verwarmen. De chocolade moet echt helemaal vloeibaar zijn!
- Laat de chocolade dan een klein beetje terug koelen tot circa 30 graden. Knip dan een wegwerpspuitzak een beetje kleiner, en vul deze met de vloeibare chocolade. Knip maar een klein puntje af, zodat er niet teveel chocolade tegelijk uit komt. Spuit dan voorzichtig op de bovenkant van de taart, net aan de rand, zodat er mooie, kleine straaltjes naar beneden lopen.
- Doe vooral voorzichtig, zodat je goed kunt sturen waar je de chocolade wilt hebben. Hou je van dikke uitlopers, dan doe je wat meer chocolade per druppel. Hou je meer van dunne uitlopers, dan doe je voorzichtiger.
- Als je helemaal rond bent geweest, kun je daarna de rand op de taart een stuk breder maken, door de chocolade daar op te laten lopen. Laat de chocolade een beetje drogen, niet al te lang, want dan kun je de decoratie er nog een beetje op 'plakken'.
- Als de chocolade een beetje uit hard, kun je alvast beginnen met het maken van de decoratie, zoals paddenstoelen, blaadjes, eikeltjes, dennenappeltjes, pompoenen enzovoort. Maak deze van marsepein of rolfondant. Gebruik hiervoor restjes van verschillende kleuren. Voor de blaadjes is het leuk als je wat groene, oranje en gele fondant een klein beetje door elkaar mengt. Dan krijg je mooie herfst tinten. Laat alle figuurtjes een beetje drogen en verdeel ze dan over de chocolade rand.


recept 2016