Marmertulband met chocolade ganache:



We hebben al aardig wat cakes en cupcakes gebakken. Logisch, want deze zijn altijd erg lekker! Nu wordt het tijd voor een tulband. En dan wel een marmertulband. Dat is een tulband die voor de helft uit chocolade en de helft uit vanillecake bestaat. Als je het deeg om en om in de vorm schept, krijg je een "marmer" effect. Om de cake af te maken heb ik een laagje ganache over de cake gegoten. Al met al een lekkere cake!
Benodigdheden:
- 250 gram boter of margarine
- 250 gram suiker
- snufje zout
- 5 eieren
- 250 gram bloem
- 4 theelepels bakpoeder
- 25 gram cacao
- een paar druppels vanille extract
Voor de decoratie:
- 150 ml slagroom
- 150 gram pure ( smelt) chocolade
Extra:
- Een tulband bakvorm
- Boter en bloem om de bakvorm in te vetten.
Aan de slag!
- Begin met het invetten van de tulband bakvorm. Strooi daarna wat bloem in de vorm en zorg dat er overal een beetje bloem komt te zitten. Doe dan de boter in een kom en mix deze romig. Daarna voeg je de suiker en het snufje zout toe, mix dit geheel tot het licht en romig is.
- Voeg dan één voor één de eieren toe, samen met telkens één eetlepel van het bloem en bakpoedermengsel. Voeg daarna de rest van het bloemmengsel toe.
- Verdeel dan het deeg in twee delen. Bij het ene deel voeg je een beetje vanille extract toe. Bij het andere deel voeg je de cacao en twee eetlepels melk toe.
- Vul dan de vorm met het deeg: telkens een paar lepels van het vanilledeeg en daarna een paar lepels van het chocoladedeeg.
- Bak de cake in een voorverwarmde oven op 160 graden in circa 70 tot 75 minuten gaar (afhankelijk van je oven). Prik er in met een satéstokje om te kijken of de cake gaar is.
- Laat de cake iets afkoelen. Na ongeveer 20 minuten haal ik hem voorzichtig uit de vorm. Dan kan hij verder uitdampen op een taartrooster.
- Voor de ganache verwarm je 150 ml slagroom met 150 ml (smelt) chocolade. Ik verwarm het voorzichtig in de magnetron. Hiervoor verwarm ik het geheel circa 1 minuut op 650 watt. Dan laat ik het heel even staan en indien nodig verwarm ik het nogmaals 30-40 seconden. Dan weer even eruit, kijk of de chocolade al opgelost is. Ik gebruik altijd smeltchocolade. Deze smelt lekker snel in de slagroom. Als alle chocolade gesmolten is, ga ik het pas door roeren met een siliconen spatel. Ik heb ooit geleerd dat je beter met een siliconen spatel kunt werken bij het verwarmen van chocolade. Dus niet met een houten spatel.
- Als de chocolade opgelost is, dan laat ik het geheel weer een beetje afkoelen. Als het dan weer ietsje dikker wordt dan giet ik het mengsel over de tulband. (Let wel op: niet tè dik laten worden, want dan loopt het niet goed uit op de cake). Daarvoor zet ik de tulband op het taartrooster. Dit rooster zet ik dan op een grote vlaaivorm, zodat ik de chocolade, die weer van de tulband loopt, in de vlaaivorm valt. Anders wordt het zo'n kliederboel. Schenk zoveel mogelijk ganache over de tulband. Liefst een beetje netjes zodat de tulband er mooi uitziet.
Tip: mocht je vloeibare chocolade iets te dik zijn geworden, dus iets te lang afgekoeld, kun je deze weer even heel kort in de magnetron verwarmen, dan wordt deze weer wat vloeibaarder)
Bij mij thuis is er flink genoten van deze tulband!
Liefs Ria

recept 2016