Als je in Frankrijk in de etalages kijkt van de Pattisseriewinkeltjes, dan staan daar vaak van die mooie platte taartjes. Vaak zijn dat chocoladetaartjes, maar ook fruittaartjes of taartjes met andere heerlijke vullingen. Meestal mooi strak en glad! Zo'n mooi Frans chocoladetaartje wilde ik al heel lang eens maken. Echt om in te bijten! Ik begin eens met een chocoladetaartje. We zijn heel benieuwd of de vulling erg zwaar zal zijn. Als het een succes is, volgen er meer van deze taartjes!

Wij gaan voor een chocolade taartje mét een chocolade zandtaartdeeg. Daar komt dan een vulling in van chocolade ganache met slagroom, crème fraîche. boter en een beetje koffie voor een licht koffiesmaakje.

 

Benodigdheden:

Voor het deeg:

  • 150 gram bloem
  • 3 eetlepels cacaopoeder
  • 55 gram poedersuiker
  • 20 gram gemalen amandelen
  • snufje zout
  • een half zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 125 gram zachte boter

Voor de vulling:

  • 300 gram pure (smelt) chocolade
  • 150 ml crème fraîche
  • 100 ml slagroom
  • 50 gram margarine of boter
  • 30 ml sterke koffie

Verder:

  • Vlaaivorm met uitneembare bodem van 26 cm doorsnee
  • beetje margarine en bloem om de vorm in te vetten
  • Blindbakbonen

 

Aan de slag!

Je begint met het maken van het deeg voor de bodem. Hiervoor doe je de volgende ingrediënten in een kom: de (gezeefde) bloem, de cacaopoeder, de poedersuiker, de amandelen, het zout, de vanillesuiker, het ei en de boter. Kneed hier een soepel deeg van. Wikkel dit in huishoudfolie en leg het ongeveer een uur in de koelkast.

Vet dan de vorm in en bestrooi met een klein beetje bloem. Rol het deeg uit tussen twee lagen plasticfolie. Tot het net wat groter is dan de bakvorm. Haal het bovenste plastic er af en til het onderste op en leg het deeg zo op de bakvorm. Zorg dat overal voldoende deeg zit en werk de randen ook mooi bij.

Leg er bakpapier in en strooi dan de bak bonen op het bakpapier. Bak de bodem dan in een voorverwarmde oven op 200 graden, ongeveer 8 minuten.

Haal de vorm uit de oven, haal de bak bonen en het bakpapier er af. Zet nog circa 4 minuten terug in de oven. Op die manier kan de bodem ook nog een beetje afgebakken worden.
Haal dan de taart uit de oven en laat hem afkoelen. Haal de bodem voorzichtig uit de vorm en zet op een taartplateau of taartschaal.

Smelt voor de vulling de chocolade "au bain marie". Verwarm de crème fraîche met de slagroom in een pan, tot bijna aan de kook. Voeg de chocolade toe en daarna ook de boter. Roer dit door het slagroom mengsel. Tot alles goed vermengd is. Roer dan de koffie er doorheen. Zorg dat het een mooi, glad mengsel wordt.

Giet het mengsel in de taartbodem. Zorg dat deze mooi egaal gevuld wordt. Wij hebben heel voorzichtig wat kleine luchtbelletjes doorgeprikt. Zet dan in de koelkast om op te stijven.

Het is een heel mooi taartje geworden! Kan zo in een etalage van een Frans winkeltje. Maar nee, zonde, we eten het lekker op!!

 

Liefs Ria & Laura

recept 2016