Ham kaas preitaart:






Deze hartige taart is echt dé bekendste taart bij ons thuis (na de kwarktaarten uiteraard). Ik ken deze taart zo'n beetje al mijn hele leven en heb hem dan ook regelmatig gegeten. Vooral met kerst of oudjaar zijn deze taarten nog steeds een onderdeel van het lopend buffet! Dus dachten wij, deze taart moeten we delen! Even wat anders zo'n hartige baksel!
Zo stiekem weg hebben we wel eens vaker hartig gebakken, zoals een aantal high tea hapjes, maar het is niet een veel voorkomend onderdeel van onze blog. Nou hou ik wel enorm veel van hartig. Misschien vind ik hartig eten nog wel lekkerder dan alle zoete baksels (oké, behalve dan dit chocolade taartje, die wint altijd). Dus daarom nu deze overheerlijke hartige hamkaasprei-taart. Deze taart eten wij als avondeten, of als onderdeel van een lopend buffet (leuk alvast voor de feestdagen).
Ik heb er weer enorm van gesmuld! En van zo'n taartje kan ik mooi meerdere keren avondeten, super handig als je alleen woont. Vooral handig met nachtdiensten! Dan heb ik absoluut geen zin om elke dag te koken haha!
Laat ons weten als jullie meer hartige baksels willen zien! Dan duiken wij weer de keuken in!
Liefs Laura
Dit heb je nodig:
- pakje diepvries bladerdeeg
- 1 prei
- 1 ui
- 150 gram geraspte kaas
- 150 gram schouder- / achterham
- 1 ei
- parneermeel
Extra: springvorm van 24 cm
- Begin met het ontdooien van de bladerdeeg. Leg de plakjes bladerdeeg los van elkaar op het aanrecht.
- Snijd de uit en de prei in kleine stukjes. Fruit deze in een koekenpan. Snijd ondertussen ook alvast de ham in kleinere stukjes.
- Vet je springvorm in. Het is tijd om de bodem te maken. Neem 5 à 6 plakjes bladerdeeg en verdeel deze over de bodem en de zijkant van de springvorm. Het is altijd even puzzelen, plakjes bladerdeeg in stukjes snijden, maar uiteindelijk krijg je dan het volgende resultaat.
- Dan prik je er gaatjes in met een vork en strooi je er wat paneermeel overheen.
- Dan gaan we de taart vullen. Eerst de ui en prei, dan de hamsnippers en vervolgens de geraspte kaas.
- Dan klop je een ei en gooi je de helft hiervan over je vulling. Pak dan de overgebleven plakjes bladerdeeg en dek je taart hiermee af. Doe de tweede helft van het geklopte ei over de bovenkant van de taart. Dan krijg je een glansje op je taart!
- Doe de taart ongeveer 40 à 50 minuten in de oven op 200 graden, of totdat je taart goudbruin is.



recept 2016